20 Haziran 2013 Perşembe

"Taksi ile Yolcu Taşımacılığında Risk Değerlendirmesi Rehberi" Çalışma Bakanlığı tarafından yayınlandı, kontrol listesi nasıl doldurulur? Cevabı : 0544 894 02 52

Amaç, 
  • Bu kontrol listesi, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile 29/12/2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği uyarınca taksi ile yolcu taşımacılığında (taksi durakları ve ofisleri dahil) risk değerlendirmesinin gerçekleştirilmesi sürecinde yol göstermek amacıyla hazırlanmıştır.
  • Kontrol listesi doğru bir şekilde uygulanıp, uygun olmadığını değerlendirdiğiniz konularda gerekli önlemler alındığı takdirde işyerleriniz, sadece çalışanlar için değil müşteriler için de sağlıklı ve güvenli hale gelecektir. 
 Yükümlülük, 
  • Kontrol listesinin doldurularak işyerinizde bulundurulması, belirli aralıklarla güncellenmesi ve bu değerlendirme sonucunda alınması öngörülen tedbirlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.
  •  Risk değerlendirmesi; taksi ile yolcu taşımacılığında var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörlerin ortadan kaldırılması için yapılması gerekli çalışmaları kapsar.
  • Risk değerlendirmesi çalışmalarının bir ekip tarafından yürütülmesi gerekmektedir. İhtiyaç duyulduğunda bu ekibe destek olmak üzere dışarıdaki kişi ve kuruluşlardan da hizmet alınabilir.
  • 26/12/2012 tarihli ve 28509 sayılı sayılı Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğine göre taksi ile yolcu taşımacılığı “az tehlikeli” sınıfta yer almakta olup bu hizmeti sunan işverenlerin; iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmesi veya ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden bu hizmeti temin etmesi yükümlülüğü 2014 yılı Temmuz ayında yürürlüğe girecektir. Bu tarihe kadar risk değerlendirmesini gerçekleştirecek ekipte iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin bulunması zorunlu olmayıp işveren(ler) ve çalışan(lar) birlikte risk değerlendirmesini gerçekleştirebileceklerdir.
  • İşyerinde gerçekleştirilmiş olan risk değerlendirmesi; “az tehlikeli” sınıfta yer alan işyerlerinde altı yılda bir yenilenir.
  • Risk değerlendirmesi, işyerinde herhangi bir değişiklik olması durumunda bu sürelere bakılmaksızın yenilenecektir.

Kontrol listesi doldurulması ve risk değerlendirme için lütfen iletişime geçiniz. 

Özlem ÖZTÜRK CEYLAN 
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı
mail : ozturkozlemm@gmail.com
GSM : 0544 894 02 52
TEL  : 0312 566 17 39 


 
 
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder